... ja ääkköset ja öökkösetkin toimivat jälleen! Kyllä kelpaa!
(Tosi vinkeätä oli muuten yrittää muuttaa Word-tiedoston paperikokoasetuksia - kreikankielisellä käyttöliittymällä...)

PICT2892.jpgKurssin johtajana toiminut Ketti hämmästeli kurssilaisten työmoraalia - syystäkin. Rodoksen kaupungista olisi löytynyt runsaasti paikkoja lusmuiluun, mutta sinnikkäästi väki kokoontui joka aamu saliin pohtimaan omia ja kurssitovereiden käännöksiä. Vaikka edellinen ilta olisikin vähän venähtänyt - mikä taisi olla kaikkien kohdalla itse asiassa varsin harvinaista. Useimmat hipsivät illallisen jälkeen pahemmin poikkeilematta kämpille kaupungin houkutuksista huolimatta. Säällä on tietysti oma osuutensa asiaan - helle vei voimia. Korkealla mäellä sijaitseva Kirjailija- ja kääntäjätalo pysyi onneksi inhimillisehkön viileänä reippaan merituulen ansiosta.

Kurssin annissa riittää sulateltavaa pitkäksi aikaa. Voi hyvin olla, että tästä lähtien töitä paiskiessa jossakin kallon takaosassa kokoontuu pysyvä raati valmiina ruotimaan sana-, tyyli-, rekisteri- sun muita valintoja kärkkäästi ja suorapuheisesti, mutta samalla arvostavasti ja hyvässä hengessä:
"Ei, ei noin!!"
"Tuossa on käännetty sanat, ei ajatusta."
"Lauseenvastike pitää tietenkin saada pois repliikistä."
"Noita think- ja feel-sanoja pitää pudotella pois, ei suomeksi asioita ilmaista noin."
"Tuossa kohtaa nerous on palanut säästöliekillä."
"Aika hyvä ratkaisu. Tuota ei olisi voinut paremmin kääntää."
jnpp.

Kurssin huippukohtiin kuului professori Auli Hakulisen esitelmä kuudesta pienestä ilmauksesta, jotka näennäisesti tarkoittavat samaa, mutta sisältävät tarkemmin ajatellen melkoisia merkityseroja. Esitelmän pitopaikka oli vaikuttava: Rodoksen kaupungin antiikkisen akropoliin entistetty teatteri. Mutta asiakin teki vaikutuksen - ja sai kurssilaiset huvittuneina tarkastelemaan koko loppuajan omaa puhettaan ja omia vastauksiaan väitöslauseisiin: On nimittäin aikamoinen ero, vastataanko väitelauseeseen (esimerkiksi Syksy on niin mahottoman kaunis) sanoilla
On,
On on,
On joo,
On se,
Se on
vai
Niin on.

Kussakin tapauksessa vastaaja suhtautuu väitteeseen eri tavalla - vaikka näennäisesti onkin aina yhtä samaa mieltä - ja jos hän jatkaa puhetta, puhuu todennäköisesti aivan eri asioista. Kokeile vaikka!

PICT2942.jpg