Helsingin kunnanjohtaja Jussi Pajunen haluaa lisää autoja Helsingin keskustaan. Mielenkiintoinen visio.* Minun on vaikea hahmottaa, miten Vironniemelle ylipäänsä mahtuisi lisää autoja, vaikea siitä huolimatta että tieteiskirjailijana minun pitäisi pystyä visioimaan aika erikoisia ideoita. No, muutamia ratkaisuja tulee mieleen:

• Kaksikerroksiset kadut. Keskustatunnelisuunnitelmahan on selkeä askel tähän suuntaan.
• Levennetään pääväyliä. Tämä tarkoittaa sitä, että keskusta-alueen nykyiset rakennukset joudutaan purkamaan uusien kaistojen tieltä. Mutta nehän ovatkin vanhoja mörskiä, jossa ei ole edes lasiseiniä - kuka niitä kaipaisi? Sisääntuloväylille tulisi lisää tilaa, jos Vanhakaupungin-, Kruunuvuoren- ja Seurasaarenselät sekä Laajalahti täytettäisiin.

Itse kyllä välttelen Vironniemellä käymistä jo nykyäänkin, lian ja melun takia. Pajusen visioiden toteutuminen vähentäisi siellä päin liikkumista entisestään, ja epäilen että se johtaisi myös työpaikkojen siirtymiseen vähän puhtaampaan ja rauhallisempaan ympäristöön, koska muuten työterveydenhuollon kulut räjähtäisivät käsiin. Keskustaan jäisi vain hienoja tavaroita myyviä kalliita kauppoja. Ja autoja. Ja autoja. Ja autoja.

Mutta jos rehellisiä ollaan, epäilen Pajusen möläytyksen muodostuvan meille Vihreille melkoisen mainioksi kunnallisvaalivaltiksi. Etenkin kun Kokoomuksen niskaan tuntuu kaatuvan suurin osa myös kuntatyönantajapuolen tökeröstä macho-kovanaama-hölmöilystä TEHY:n työtaistelujutussa.

*
Eilisen odotetuin kulttuuriuutinen oli tietysti Finlandia-ehdokkaiden julkistus. Neduja ei joukossa näkynyt, kuten ehkä huomasittekin. En kyllä edes tiedä, oliko kustantamo ilmoittanut minua kisaan - asiasta oli jotakin puhetta alkusyksystä, mutta mahdollinen päätös puoleen tai toiseen ei ole kantautunut korviini. Useinhan ehdokkaiden joukossa on ollut jonkinlainen "kiintiö-spefi", mutta ei tällä kertaa.

Finlandia-ehdokkuus tuo julkisuutta, ainakin hivenen, mutta sen vaikutus konkreettiseen myyntiin saattaa olla yllättävän vähäinen. Tässä mielessä olisi tietysti helppo julistaa "emmäolishalunnukkaan". Toisaalta tuollainen mainstream-julkisuus olisi saattanut tehdä hyvää juuri minun kaltaiselleni kirjailijalle, jonka teksti on ainakin lukijapalautteen perusteella pudonnut mainiosti sellaisille kirjanystäville, jotka eivät normaalisti koske spefiin tai scifiin pitkällä tikullakaan. Nedut on tarinaltaan sitä paitsi luultavasti lähempänä keskitien kirjallisuutta kuin mitä tulen vähään aikaan kirjoittamaan. Karstan (suunniteltu) perusasetelma ja miljöö on paljon lähempänä klassista avaruusscifiä. Luultavasti. Totuus tietysti paljastuu vasta sitten, kun kirja on kirjoitettu ja olemassa.

*
Mitä Karstaan tulee, sain taannoin päähäni ajatuksen soveltaa kirjoitustyön suhteen monilla Helsingin kirjamessuilla käytettyä ideaa live-kääntämisestä, ja heitin idean ensi kesän Finnconin suuntaan. Jos aikataulut sun muut sopivat - jutussa on vielä varsin monta jos-sanaa - Tampereen  Finncon-yleisö saattaa päästä seuraamaan vierestä, kun kirjoitan Karstan ensimmäisiä lukuja.

Tämähän ei ole mitenkään ainutlaatuinen ajatus. Ainakin Harlan Ellison - joka lienee monelle tuttu Babylon 5:n "creative consultantina" - on jo 50-luvulla kirjoittanut novelleja kirjakaupan ikkunassa niin, että jokainen valmis liuska asetettiin heti yleisön nähtäville lasiin.

Tapahtumaan on vielä niin pitkä aika, että toistaiseksi ajatus tuntuu lähinnä jännältä ja kiehtovalta. Kylmä rinki muodostuu peffan ympärille vasta paljon lähempänä. Toisaalta - olen aina viihtynyt oikein hyvin kirjamessujen kääntäjäpajassa, ja saanut jopa töitä tehtyä katselijoiden kanssa juttelemisen lomassa. Ehkä tekniikka toimisi omankin tekstin suhteen. Onhan minulla sitä paitsi jo ensimmäiset lauseet mietittynä - tosin niiden suhteen ns. oikeus muutoksiin pidätetään.

---
* Tähän kuuluu tietysti huomauttaa, että "visio" on suomeksi "harhanäky".