Syysflunssa iski. Onneksi minun flunssani ovat yleensä lyhyitä (kop kop), joten tämänpäiväinen vetämätön "pää täynnä räkää" -olo tuskin jatkunee kovin pitkään. Flunssaisuuden takia päätimme erään toimittajan kanssa tehdä Alshain-aiheisen haastattelun sähköpostitse, mikä tietysti antaa minulle mahdollisuuden miettiä vastauksiani paremmin. (Sikäli kuin taässä tilassa harkinta kauheasti pelaa.) Tosin haastatteluiden tekeminen ei ole näin lainkaan niin kivaa kuin, eh, livenä.

Mutta tänään on tullut ainakin kaksi erittäin hyvää uutista eilisen Pamuk-nobelin täydennykseksi. Dynamiittitehtailijan rauhanpalkinto meni totisesti juhlistamisen arvoisen hankkeen tukemiseen. Mikroluotottanimen on jo osoittautunut kestävää kehitystä ja köyhyydestä nousemista tehokkaasti edistäväksi hankkeeksi. Mikroluotot ovat myös osoittaneet parantavansa nimenomaan naisten asemaa ja myös, välillisesti, naisten kouluttautumista. Ja tämä viimeinen on osoittautunut jotakuinkin tehokkaimmaksi ihmiskunnan keksimäksi menetelmäksi hillitä väestönkasvua - paljon kansanmurhiakin tehokkaammaksi, jos näin banaali rinnastus sallitaan. Köyhyyden torjuminen ja naisten aseman parantaminen eivät ehkä ole niin suoraviivaisesti "rauhantyöksi" tulkittavaa kuin vaikkapa Arafatin, Peresin ja Rabinin kädenpuristelu vuonna 1994, mutta voisinpa vaikka ennustaa että vaikutukset rauhan ja tasa-arvoisuuden kannalta ovat hyvin, hyvin paljon kestävämpiä.

Päivän toinen hyvä uutinen on tietysti Eduskunnan järkiintyminen hedelmöityshoitoasiassa, minkä voi hyvin väittää olevan ristiriidassa väestönkasvun hillintätavoitteen kanssa. Tasa-arvo-uutinen se kuitenkin on, ja on vaikeaa kuvitella että lesboparit tai yksinäiset naiset heittäytyisivät nyt yhtään sen kanimmiksi kuin entisinä muumimukien ja tarkoituksellisten "vahinkojen" aikoina. Kun vielä saataisiin adoptiolakejakin tasa-arvoisemmiksi, voisi useampi lapsi kasvaa kohdissa, jonne on tullut toivottuna - ja kodissa, jossa hän ehkä jo pienestä pitäen oppii näkemään ja hyväksymään erilaisia elämän ratkaisuja.

Ja minä lopetan paasaamisen nyt ja siirryn olohuoneeseen katsomaan Monty Pythonia. Jos pysyn tässä tilassa hereillä, siis.