Liekkiön lokissa on kiinnostava kirjoitus Alshainista. Se tuo virkistävän mietteliäällä tavalla esiin asioita, joista osan toivoinkin löytyvän kirjan rivien välistä, mutta tällä(kin) kertaa lukijan omasta, persoonallisesta näkökulmasta.

Le Guin -vaikutteet myönnän oikopäätä. Ursula K. Le Guin on ollut minulle tavattoman tärkeä kirjailija, joka näytti miten monenlaiseen käyttöön tieteiskirjallisuutta voi oikein taivutella. Itse en ollut tosin tullut ajatelleeksi mahdollista yhteyttä Als-hainin ja Le Guinin Hainilaisen syklin välillä. Hmmm... ehkä jollakin tiedostamattomalla tasolla, ehkäpä hyvinkin mahdollista. Olen itse kuvitellut saaneeni Alshain-päähänpinttymän siksi, että kyseessä on yksi harvoja suhteellisen lähellä omaa Aurinkokuntaamme sijaitsevia G-spektriluokan (ts. värinsä puolesta Auringon kaltaisia) tähtiä.

(Tarkempi perehtyminen tietenkin osoitti, että Alshain on astrofysikaalisilta ominaisuuksiltaan perin toisenlaisessa tilassa kuin Aurinko. Niinpä oli joko vaihdettava tähteä tai sovitettava tarina sopimaan elämänsä ehtoovaiheeseen päässeeseen, turpoavaan jättiläistähteen, jolla on kaiken lisäksi pieni ja etäinen tähtikiertolainen. Valitsin vanhana jääräpäänä jälkimmäisen.)

Myös reaalifantastikkokollega Pari Ilmari Jääskeläisellä näyttää olevan Alshain kesken. Odotan mielenkiinnolla hänenkin kommenttejaan. 2046-elokuvan ja Alshainin  yhtäläisyyksiä(kin) pohdiskeleva kirjoitus herätti mielessäni ajatuksia, jotka saattavat pikku hiljaa ratkaista erään seuraavan romaanin juonenkulun suunnitelmissa olevan merkittävän ongelmakohdan. Kiitoksia!

Suurin osa Alshainin saamasta palautteesta on ollut joko hyvin myönteistä tai erittäin myönteistä, joten päänsisäisen nestetasapainon kannalta on aina hyvä törmätä vähän happamampiikin näkemyksiin, kuten Jan Nymanin sivuilta löytynyt lyhyt arvio. Aivan niin, minulla on Firefoxin kirjanmerkkeihin lisättynä myös valmiita hakuja omalla ja kirjan nimellä. Eikö muka kaikilla kirjailijoilla (tai muilla taiteilijoilla)?

Mutta jos törmäätte Alshain-arvioihin lehdissä tai netissä, tietoja tai linkkejä otetaan suurella kiitollisuudella vastaan.