Korjattu versio Neduista lähti eilen illalla sähköpostitse kustannustoimittajalle ja vielä parille ateljeekriitikolle. Epäilemättä tästäkin löytyy vielä yhtä ja toista huomautettavaa ja korjattavaa - mutta luultavasti ei niin paljon kuin edellisestä.

Päättyneellä korjauskierroksella kirjan rakenne heilahti selkeästi tavanomaisempaan kerrontaan. Syy oli yksinkertainen: nokkela ajatukseni leikkiä kertojanrooleilla ei tällä kertaa yksinkertaisesti toiminut. Se oli sekava, hämmentävä eikä sitten loppujen lopuksi palvellut oikeastaan minkäänlaista tarkoitusta kirjan ajatusten kannalta. Joten roskikseen. Ideaa voi käyttää myöhemmin jossakin toisessa kirjassa, jos sille löytyy sopiva paikka, aika ja tarkoitus.

Korjauslistalla oli yhtä ja toista muutakin: epäjohdonmukaisuuksia, kielellisiä kömpelyyksiä, silkkoja kirjoitusvirheitä (noloa kyllä, olin systemaattisesti kirjoittanut "souncheck"), myös muutama asiavirhe. Enimmäkseen ateljeekriitikot olivat kyllä tykänneet käsikirjoituksesta kovastikin, ja mikä tekijän kannalta miellyttävää, useimmiten aika erilaisista syistä. 1980-luvulla minua paljon tiiviimmin rock-kuvioissa pyörinyt koki etenkin kirjan alkuosan melkein oman elämänsä kuvauksena ja lipsautti sanan "aikalaisromaani" - mikä puolestaan sai minut pohtimaan ajatusta siitä, että kirjoittaisin joskus myöhemmin juuri sellaisen. Ajatus on kiinnostava, mutta ensin pitäisi saada siihen kehitettyä muutakin kuin pelkkä aika ja miljöö. Vetävä tarina ja mielenkiintoiset päähenkilöt olisivat esimerkiksi aika kiva yllätys... Magyar Feher Borin juominen opiskelijabileissä tai kaljan kittaaminen Tavastialla eivät kovin pitkälle riitä.

Mutta kyllä minulla on aikaa sellaista kehitelläkin. Tässä alkaa vaikuttaa siltä, että olen ensi kevääseen asti tiiviisti käännöshommissa, mikä on kerrassaan erinomaista. (Satun nimittäin pitämään kovasti päätyöstäni.) Se tarkoittaa tosin sitä, että pääsen kirjoittamaan seuraavaa omaa romaania (sitä, joka on enemmän scifiä kuin Nedut ja työnimeltään Karsta) vasta kesän 2008 tietämissä. Se tarkoittaa samalla sitä, että sen julkaiseminen siirtyy väistämättä vuoden 2009 puolelle. No, se ei liene kenellekään valtava pettymys. Ja uskoisin, että pidemmän kypsyttelyn ansiosta kirjasta tulee myös parempi.