Haihatus07-2.jpgYstävällämme Maaritilla on ollut muutamina viime kesinä tapana kutsua meidät muutamaksi mukavaksi kesäpäiväksi mökilleen Keski-Suomeen. Tällä kertaa reissu oli tavallistakin suurempi ilo, sillä asuntomme on kylpyhuoneremontin vuoksi vailla vessan kaltaisia nykyajan hömpötyksiä. (Valitettavasti remontti ei juurikaan näyttänyt edistyneen reissun aikana, joten joudumme vielä ensi viikollakin naapuri- ja sukulaisapuun sekä tilapäisratkaisuihin.)

Mökkireissujen perinteeseen kuuluu ehdottomasti käynti Haihatus-taidenäyttelyssä Joutsassa. Niin tälläkin kertaa. Haihatuksen taiteilijakunnasta kohtuullinen osa lasketaan ns. ITE-taiteilijoiksi, toisin sanoen porukaksi, joka tekee juttuja omaksi ilokseen tai puhdistautumisekseen, vailla sen suurempia kuvataiteellisia urasuunnitelmia. Mukana on silti myös kohtuullisen nimekkäitäkin tekijöitä.  On jokavuotisia vakiotaiteilijoita, kuten Heikki "Morgan" Hämäläinen. On uusia nimiä.

Ennen kaikkea mukana on mielettömät määrät oivallusta ja huumorintajua. Tämän vuoden setissä ei ehkä ollut niin paljon poskettomia "arkiesineistä taideteoksiksi" -väläytyksiä, mutta silti riittämiin häkellyttävän riemukkaita teoksia. Vai mitä mieltä olette ajatuksesta ikuistaa Suomen maanteiden kauneimmat levähdyspaikat paperilautasille, juuri syödyn makkaraperuna-aterian jäännöksiä maalina käyttäen? Vaikka en ko. sarjan teoksia ehkä omalle seinälleni ehkä laittaisikaan, hienoja ne olivat.

Jos sinne suunnalle satutte, suosittelen ehdottomasti visiittiä. Jos lähempänä asuisin, hommaisin ehdottomasti kausikortin ja kävisin monta kertaa kesässä. Kertakaikkisen hurmaava paikka ihastuttavan räjähtäneellä tavalla.

Haihatus07-1.jpg