Helsingin kaupunginsuunnittelulautakunnan sivuilta löytyy pdf-havainnekuva suunnitellun keskustatunnelin itäpäästä. Kyseinen kallio on minulle tuttu ja muistoisakin: kallion harjalla olevassa punatiilitalossa sijaitsi yliopiston fysiikan laitos siihen aikaan kun 1980-luvulla alaa opiskelin.

Liikennemäärästä päätellen havainnekuva esittää paikkaa noin kuuden aikaan sunnuntaiaamuna joskus huhti-toukokuun tietämissä. Kuvasta näköjään puuttuvat myös kaikki massiiviset ilmanvaihtoröörit joita tunnelista joudutaan vetämään maanpinnalle tihein väliajoin, etteivät autoilijat tukehtuisi ohjaamoihinsa. Ehkä ne on sijoitettu tuonne ensimmäisten rakennusten taakse, Kruununhaan nykyään niin idyllisille pikkukaduille? (Idyllisille jopa minun kaltaiseni pinttyneen keskusta-asumisen inhoajan mielestä.)

No, ilmanvaihtojärjestelmä tuottama melu ja saasteet pitävät Krunikan asuntojen hinnat nykyistä huomattavasti matalammalla tasolla sittenkin kun luultavasti 10-15 vuotta kestäneet rakennustyöt ovat päättyneet.


Keskustatunneli.jpg