Odotettu Tähtivaeltaja 4/2007 löytyi eilen postilaatikosta. Leinosen Annen minusta tekemän haastattelun teksti oli tuttu, mutta tyylikäs taitto ja Minna Kumpulaisen kauniit valokuvat ilahduttivat. Mutta eihän siinä vielä kaikki: Tonin Nedut-arvio oli kyllä silkkaa ylistystä vailla poikkipuolista sanaa. Mutta ei siinäkään vielä kaikki. Samassa numerossa oli laajasti esillä myös Sean Stewart. Sekä Aleksi Kuution jutussa että Jukka Halmeen Matkijalintu-arvostelussa ylistettiin Stewartin suomennoksia.

Mutta ei siinäkään vielä kaikki. Vilkaisin kirjakaupan lehtihyllyllä käydessäni Parnassoa ja löysin lehdestä Jani Saxellin melkoisen positiivisen Nedut-arvion. Jani oli sitä paitsi onnistunut bongaamaan kirjasta erään nykyaikaa ja paleoliittista kivikautta yhdistävän linkin, jota en ollut tullut ajatelleeksikaan. Nyt kun asia on sanottu, tajuan itsekin että onhan se siellä kirjassa ja aika selvästikin. En vain tullut ajatelleeksi asiaa kirjoittaessani siltä kannalta. Ehkä alitajunta korjasi tämän huolimattomuuden puolestani ja ujutti teeman osaksi tarinaa?

Tuore Tähtivaeltaja kannattaa muuten hankkia käsiinsä, vaikkei niin minun kehumiseni lukemisesta välittäisikään. Mukana on nimittäin Tähtivaeltaja-novellikilpailun voittanut Natalia Laurilan "Maitosoturit" ja saman kisan kolmoseksi noussut M.G. Soikkelin "Jos haluat rakkautta, varaudu sotaan". Molemmat erinomaisia, kiehtovia kertomuksia.