Miina haastoi minut vastaamaan "Kymmenen parasta blogia" -meemiin. Se ei ole mikään helppo urakka. Ensinnäkään siksi, että kirjoittaessani vastausta eilen illalla onnistuin lopulta hukkaamaan miltei valmiin listan yhdellä väärällä toiminnolla.

Toinen vaikeus on siinä, että nykyään tulee seurailtua ainakin puolella silmällä, vähintäänkin silloin tällöin, melkoista liutaa blogeja. Aktiivinen seuraaminen vaihtelee mielialan ja muiden tekemisten myötä. Välillä on paljon hauskempaa roikkua foorumeilla kuin lukea blogeja, välillä kumpikaan ei huvita. Toisinaan tulee hengattua Facebookissa, toisinaan tulee tehtyä töitä ilman että selainta käyttää muuhun kuin käännöksen kannalta välttämättömiin asiatarkistuksiin.

Lisäksi osa seuraamistani blogeista on sellaisia, joita en välttämättä näin julkisesti kerro seuraavani. Joitakin siksi, että ovat ystävien tai tuttavien kirjoittamia, jolloin tekstin lukemisessa on jonkinlaista privaattikeskustelun tuntua silloinkin, kun blogi on avoimesti ko. henkilön nimellä. Ainakin minä koen niin.

Seuraan myös joidenkin tuntemattomien ihmisten nimimerkillä kirjoittamia, hyvinkin henkilökohtaisista asioista kertovia blogeja. Tässä seuraamisessa on minun kannaltani katsoen eräänlainen hyötymistarkoitus: kirjailijan on syytä osata asettua toisten ja toistenlaisten ihmisten nahkoihin ja päästä näkemään, mitä heidän pääkopassaan liikkuu. Eräänlaista litterääriä vampyrismiä, siis. En missään nimessä aio kopioida kenenkään blogista sinne kirjoitettuja tapahtumia enkä oikeastaan edes ajatuksia. Kysymys on pikemminkin eräänlaisessa asuntoesittelyissä käymisestä ilman ostotarkoitusta: haluan nähdä miten muut kalustavat saadakseni ideoita siihen, miten voisin kalustaa oman (tai pikemminkin roolihenkilöni) kämpän omilla kalusteillani.

Tässä kuitenkin jonkinlainen kymmenikkö. Aloitetaan sarjakuvablogeista.

En vaan osaa!
Kiroilevan siilin piirtäjän Milla "Norpatti" Paloniemen sarjisblogi räiskyy, venyy ja paukkuu aivan hurmaavalla tavalla. Kertakaikkisen viehkoja ilmeitä hänen alter egollaan.

Päiväkuvitelmia
Tämän sarjisblogin tilalla listalla olisi miltei yhtä hyvin voinut olla HannaV:n Kuvatuksia. Grezen voitti lopulta siksi, että sattuu asumaan lapsuuden ja nuoruuden kotiseudullani Kontulassa.

Hannako
Hanna Koljosen sarjisblogi on tuoreehko tuttavuus. Tykkään hänen vesiväripiirrostyylistään, samoin tarinoiden melankolisesta lämmöstä.

SusuPetal - kuva ja sana
SusuPetalilla on montakin lukemisen arvoista blogia. (Sivulta löytyy linkkejä.) Tällä kertaa valitsin tämän - enkä siksi, että tuoreimmassa jutussa on Norpatin (ks. edellä) valokuva. Viehättävän epätavallisia näkökulmia ympäröivään maailmaan.

Lehti
Lehti lienee monille tuttu, mutta listataan se siitä huolimatta. Joka suuntaan ilkeämielistä poliittista satiiria ei tasavallassa ole koskaan liikaa - ja ei, Itse valtiaat ei ollut satiiria.

Tekno-Kekon mielekäs maailmanhistoria

Tämä on kertakaikkisen hurmaava blogi, johon törmättyäni luin läpi kaikki vanhatkin viestit. Eräänlaisia viehättävän bisarreja loppukevennyksiä historiankirjojen kuivaan asiatekstiin.

Memoria volatilis
Pistetään samaan syssyyn toinenkin (pääasiassa) historia-aiheinen blogi. Katajalan Jussilla on kadehdittava taito löytää uutistulvasta äärimmäisen kiinnostavaa asiaa - juuri sellaisella kiinnostavuuden tasolla, joka sattuu leikkaamaan sopivasti minun kummallisten kiinnostuksenkohteideni tason.

Vaiheinen
Siinä missä Memoria volatilis painottuu historiaan, tuoreehko tuttavuus Vaiheinen on enemmän tekemisissä nykypäivän ja tulevaisuuden kanssa. Ajatuksia herää, niin pitääkin.

Luetut 2006-2008
Lähes jokainen minun tekemisiäni sivunnut tai kirjojani kommentoinut kirjallisuusblogi pääsee ainakin joksikin aikaa seurattavien listalleni. Mette Södermanin lukublogi on myös pysynyt siellä. Hänellä on ihailtava taito löytää kiinnostavia näkökulmia sellaisiinkin kirjoihin, joista en etukäteen olisi voinut kuvitella olevani lainkaan kiinnostunut.

Elävältä tapetun päiväkirja
Tämä blogi kuuluu itse asiassa, enemmän tai vähemmän, alussa mainitsemaani toiseen blogien ryhmään, jonka seuraamista en erityisemmin mainosta. Tämä on kuitenkin poikkeus siinä mielessä, että kyseessä on väkivallan uhriksi joutuneen tarina yrityksistään toipua ja saada oikeutta. Kumpikaan ei ole erityisen helppoa.

Siinähän se kymmenikkö tulikin täyteen. Paljon jäi pois: kaikkien reaalifantastikkotoverien blogit, muutkin tuttujen tai puolituttujen kirjailijoiden blogit, poliittiset blogit, paljon muuta. Lisää tuossa oikealla puolella sivupalkissa.

Ai niin, meemeissä on tapana haastaa meemille jatkajia. Haastettakoon siis kaikkien tähän viestiin linkitettyjen blogien kirjoittajat, jotka syystä tai toisesta pistäytyvät tällä sivulla ja huomaavat tulleensa haastetuiksi.