Tämän jutun ilmestyessä selaimeesi olemme antaneet kotivahdille avainten lisäksi viimeisetkin ohjeet, pakanneet laukkumme ja siirtyneet matkustamaan melko tarkkaan kaksi kertaa Suomen pituisen matkan lähes suoraan etelään. Piuhankantamalle palannen maanantaina 11.2.

Odotellessa voit vaikkapa tutustua blogissakin kait muutaman kerran mainitsemani viisikielisen basson rakennusprojektin tähän astisia vaiheita esittelevään kuvakertomukseen. Tai lukea muita hyviä blogeja. Tai keksiä hyviä yleisökysymyksiä esitettäväksi minulle Tapanilan kirjastossa 12. helmikuuta kello 18 alkavassa tilaisuudessa. Tervetuloa myös kuuntelemaan!

*

Suomentajan työskentely on yleensä, väistämättä, hivenen jälkijättöistä. Vaikka alkuteos olisi miten täsmätty osumaan johonkin oleelliseen ajankohtaan tai edes ilmestymään niin pian merkittävän mediatapahtuman jälkeen kuin suinkin, kääntämiseen kuluva aika aiheuttaa sen, että suomenkielinen versio on yleensä tukevasti jälkijunassa. Minkäs teet. Toisinaan asiat kuitenkin osuvat kummallisilla tavoilla kohdalleen. Olen saattanut mainitakin, että Pink Floydin odysseia -kirjan kääntäjänkappaleet saapuivat minulle postissa samana päivänä, jolloin mediat uutisoivat Syd Barrettin kuolemasta.

Pari päivää sitten sattui hieman epätäsmällisempi ja vaatimattomampi, mutta yhtä kaikki kiinnostava yhteensattuma. Viikolla olen muiden töiden lisäksi tehnyt korjauksia Eric Claptonin omaelämäkertaan (jonka Otava julkaisee) ja korjausten jälkeen lisännyt tekstin sekaan viitemerkintöjä, joiden avulla taittaja voi sitten generoida kirjaan hakemiston. Clapton, hienotunteisena miehenä, viittaa muutamaan hankalaan 80-90-lukujen ihmissuhteeseensa pelkillä etunimillä "Carla" ja "Francesca". Hakemistoviitteitä tehdessäni tuli mieleeni selvittää, löytyisikö kyseisille henkilöille kovin helposti sukunimiä. Francescan kohdalla ei tärpännyt, mutta yksinkertainen Google-haku sanoilla "Clapton" ja "Carla" selvitti, että kyseisen, Claptonin lisäksi myös Mick Jaggerin kanssa seurustelleen italiattaren sukunimi oli Bruni. "Oli" siksi, että viime lauantaista lähtien kyseinen italiatar on ollut rouva Sarkozy.

Yrttimaan julkkisjuorutoimitus päättää lähetyksensä tällä kertaa tähän.