Nata haastoi minut keksimään neljä kurssia, joille itseni olisi tarvis osallistua ja vielä päälle valitsemaan yhden hänen kurssitarjonnastaan. Jälkimmäinen vaatimus näyttää helpommalta, mutta Natan kurssit olivat sen verran kiinnostavia, että jouduin lopulta arpomaan:

Tee tee oikein
Opi erottamaan kaikenlaiset teet ja niiden alkuperä toisistaan. Mitä eroa on F.O.P:llä ja T.G.F.O.P:llä? Miksi musta tee on mustaa ja vihreä vihreää ja mitä se valkoinen tee oikein tarkalleen on, entä kultainen? Ovatko jotkin teelaadut liian epäeettisiä juotaviksi? Mikä on oikea tapa keittää duudh chai? Kurssilla opit myös järjestämään japanilaisen teeseremonian. Ennen kaikkea tällä kurssilla lipitetään paljon hyvää teetä.

Oma kurssilistani muodostui sitten pitkän pähkäilyn jälkeen seuraavaksi:

Tunne omat rajasi
Kuinka arvioidaan, miten paljon käännösprojektin alussa on varaa löysäillä ja sluibata ettei lopussa joudu sitten kiskomaan kaksitoistatuntisia päiviä. Kuinka hankkiudutaan järjestötoimintaan juuri sopivasti, että sosiaalisia kontakteja syntyy ja tulee tekemisen tunne, mutta luottamustoimien määrä ja muut sitoumukset eivät rupea stressaamaan ja viemään kaikkea vapaa-aikaa.

Harjoittelurutiinien luominen ja pitäminen
Tällä kurssilla opetellaan, miten esimerkiksi soitto- ja urheilutaitoja ylläpidetään päivittäisen, järjestelmällisen harjoittelun avulla eikä vain "no, kyllä se meni kerran läpi, saa piisata tältä viikolta" -tyylillä.

Rakentava parisuhdekritiikki
Opimme, kuinka puolisolle ilmaistaan ystävällisesti, lämpimästi, rakastavasti, loukkaamatta ja pahaa mieltä tuottamatta, että jotkut tämän käytänteet (teoreettisina esimerkkinä vaikkapa sähkölaitteiden jättäminen käytön jälkeen päälle, laatikoiden ja vaatekorien jättäminen auki, jääkaapin syöminen tyhjäksi juuri ennen nälkäisen työläisen kotiintuloa tai kaikkien kodin vaakasuorien pintojen muuttaminen vaate-, kirja- lehti- ja mainosvarastoiksi) voisivat pikku hiljaa, paineetta ja puolison omasta tahdosta muuttua vähemmän parisuhteen arkea rassaaviksi.

Verenpaineen kurissapito
Kurssin tarkoituksena on opetella hillitsemään silmitöntä kiukkua ja/tai ahdistusta rasistien, äärioikeistolaisten ja -vasemmistolaisten, uskonnollisten kiihkoilijoiden (ml. ateistit), islamistien, "islamkriittisten", yhtä ainoaa musiikkityyliä muita parempana pitävien sekä kaikkien muidenkin mustavalkomaailmassa elävien tuottamien mielipidekirjoitusten, foorumipostausten ja sen sellaisten edessä. Kurssi opettaa aidosti ymmärtämään, että ko. henkilöillä on useinmiten itsellään enemmän ongelmia kuin he ikinä pystyvät aiheuttamaan muille.

Niin, ja sitten pitää haastaa uusia kurssitarjonnankehittäjiä. Tämä on se kohta, josta minä en pidä, aivan kuten en pidä Facebookissakaan siitä, että nähdäkseni jonkun pikkusovelluksen tuottaman tulosrivin joutuisin muka kutsumaan kaksikymmentä kaveriani käyttämään samaa pikkusovellusta. En muuten kutsu. Enkä tyrkytä tätäkään meemikettä. Jos tunnet tarvetta kurssittua, osallistu ja kerro listasi olemassaolosta kommentissa. Jos et, älä sitten.