Siivotessani syksyllä taloyhtiömme ullakkoa sieltä löytyi vanha, mutta suhteellisen hyväkuntoinen ja hyvännäköinen, loimukoivusuikaleista liimattu pöytälevy. Sellaistahan minä en tietenkään kantanut jätelavalle, vaan otin visusti talteen. Koivulla on taipumus vääntyä kieroon, mutta tämä levy näytti selvinneen vuosistaan, ullakkosäilytyksestä ja jopa jossakin vaiheessa vuotaneesta katosta vallan kunnialla ja suorana.

Työstäminen - sahaaminen, jyrsiminen, liimaaminen, hiominen, lakkaaminen, hiominen, kiillotus ja ruuvaus, muiden muassa - alkoi joulukuussa ja tällä hetkellä entinen pöytälevy näyttää tältä:

91-Sohvalla.jpg

(Kaula ei sentään ole minun tekemäni vaan poistomyynnistä halvalla ostettu Warmothin tarvikekaula. Lavan muotoilu ja virityskoneiston sijoittelu on kyllä minun omaa designiäni.)

Rakentelussa oli välillä vähän epätoivoisiakin hetkiä, mutta lopputulos on kyllä ensitestailujen perusteella vallan mainio ja hyvältä kuulostava soitin - joka tosin näyttää läheltä katsoen jonnin verran skröbyliäisemmältä kuin valokuvissa. Hetkittäin olisi ollut hyvä a) miettiä asiaa hetken aikaa kauemmin, b) mitata tarkemmin tai c) olla muuten vain huolellisempi. Petsi teki soittimesta sitä paitsi paljon tummemman kuin olin kuvitellutkaan - eri puulajit imevät petsiä todella eri tavalla. (Luonnossa lavan ja kaulan takaosan vaahterapinta on nimittäin selvästi vaaleampi kuin rungon koivu, vaikka molemmissa on ihan samanlainen petsikäsittely.)

Kirjoittelin projektin etenemisen mittaan jonkinlaista tekstitettyä kuvakertomusta, joka löytyy omilta sivuiltaan. Motiivina oli osittain tarjota vinkkejä, "näin ei kannata tehdä" -vinkkejä ja jopa rohkaisua muillekin soittimien rakentamisesta kiinnostuneille, mutta samalla dokumentoida hyvät ja huonot ideat omia, tulevia projekteja varten. Ei tätä soitinrakentajan uraa nimittäin ole tarkoitus tähän jättää: tälle viisikieliselle bassolle pitää tietysti tehdä pariksi samanlainen mutta nauhaton (ehkä rungon läpi menevällä kaulalla?). Sitä paitsi minulta puuttuu vielä ainakin lap steel -kitara, triplakielillä varustettu 12- tai 15-kielinen basso, slide-soittoon rakennettu kitara (ehkäpä jonkinlainen thinline-telecasterin ja Firebirdin ristisiitos?) ja monta muuta soittopeliä, joita voin sitten eläkkeelle päästyäni opetella oikeasti soittamaankin.