gallerypic.php?id=5849J-P Koskisen Viisi todistajaa (Karisto 2005) on kuulunut "tämä pitäisi lukea heti" -listalle jo pitkään, mikä ei liene yllätys. K
irjan rakenne on hyvinkin samanlainen kuin Alshainissa: viisi kertojaa, viisi näkökulmaa, viisi osaa. Se myös käsittelee hyvinkin samoja teemoja kuin Nedut, vaikka toisessa ajassa ja toiselta kantilta. J-P:n neandertalilaiset ovat lähempänä Björn Kurténin kukkaislapsia kuin omat yksinäiset, autistiset suteni. Niinpä johtopäätökset neandertalilaisten katoamisen syistäkin ovat toisenlaisia. J-P:llä he sortuivat aggressiivisemman ihmislajin jalkoihin. Minun neduni sortuivat siihen, että luottivat liikaa omiin voimiinsa ja liian vähän kavereihin, jolloin heidän sukupuuttonsa vain jätti tilaa sosiaalisemmalle ja altruistisemmalle Homo sapiensille. J-P:n kirjan mukaan väkivalta on H. sapiensilla geeneissä, minun kirjani mukaan tulosta traumoista, jotka syntyivät siirtymisestä luonnollisesta keräilijä-metsästäjän vaelluselämästä luonnottomaan, paikallapysyvään, maanviljely- ja karjatalouskulttuuriin.

(Vasta Viittä todistajaa lukiessani tajusin, että Neduissa pyörittelemäni Raamatun paratiisimyytin jatkokin sopii hyvin ajatukseen, että se kuvaa siirtymistä keräilytaloudesta maatalouteen: ensimmäisen polven maanviljelijä-Kain surmaa paimen-Abelin ja kertoo näin siitä, että järjestelmällinen väkivalta yleistyi traumaattisen elämäntapamuutoksen jälkeen. Taidan olla vähän hidas.)

Itse tietenkin olen sitä mieltä, että oma näkemykseni vastaa lähdemateriaalina käyttämieni tutkimusten antamaa ihmis- ja neandertalilaiskuvaa. J-P on aivan varmasti samaa mieltä omalta osaltaan. Olemme vain lukeneet tekstejä eri suotimien läpi.

(Toisaalta: J-P:n vapaustaistelija-Juudas, korostetun punatukkainen ja lapsena kuolleeksi luultu mutta kuin ihmeen kaupalla henkiin herännyt, voidaan hänkin tulkita Jeesuksen lailla ainakin osittain neandertalilaisveriseksi ihmiseksi... hmmm. Tuota tulin ajatelleeksi vasta äsken.)

J-P kirjoittaa luistavaa tekstiä ja nämä viisi näkökulmaa evankeliumien tapahtumiin tuntuvat vakuuttavilta ja uskottavilta. Viisi todistajaa on erinomaisen suositeltavaa luettavaa, oli sitten kiinnostunut neandertalilaisista tai ei.