KarstaKoe5.jpgKuten blogin pitkäaikaisemmat seuraajat tietävät, minulla on ollut parin viime romaanin kohdalla tapana luonnostella kirjalle jonkinlainen kansikuva jo hyvän aikaa ennen itse kirjan kirjoittamista. Alshainin tapauksessa tämä työversio säilyi (pikkuisen työstettynä ja paranneltuna) loppuun asti, Neduihin tein uuden kansikuvan – en ihan loppumetreillä, mutta parin viimeisen ratakierroksen vaiheilla kuitenkin.

Karstaan minulla on ollut pitkään mielessäni kansiaihe, jonka toteuttamisen yrittämistä olen onnistunut lykkäämään perin lahjakkaasti. Lopulta tulkitsin tämän laiskotuksen tarkoittavan sitä, että pohjimmiltani en ollut kovinkaan vakuuttunut siitä että idea olisi hyvä. Joka tapauksessa se olisi ollut työläs laadittava, ja vielä työläämpi laadittava niin, ettei lopputulos olisi näyttänyt todella halvalta ja kömpelöltä – sellaiselta kuin jotkut 80-90-lukujen pikaisesti väkerretyt scifi-romaanisuomennosten kannet.

Niinpä oli aiheellista pyyhkiä tältä osalta pöytä puhtaaksi. Uuden kameran omistaminen on innostanut kuvaamaan kaikkea kummallista – digikamerassa on sitä paitsi se hyvä puoli, että kaikenlaisia "taidetta koteihin" -otoksia (kuten S niitä kutsuu) voi räpsiä niin paljon kuin sielu sietää ja tietokoneen kovalevy vetää ilman että filmi- ja kehityskulut romuttaisivat perheen talousarvion.

(Kyllä niitä sitten tuleekin räpsittyä.)

Tämäntyyppinen räpeltely ja lopulta kolmen täysin toisiinsa liittymättömän valokuvan photoshoppaaminen yhteen tuottivat sitten lopulta tänään ensimmäisen "virallisen" Karsta-kansiluonnoksen, jonka täten tuon teidän kriittisten silmienne arvosteltavaksi. Rajaus on vielä turhankin väljä (liikaa reunoja on aina parempi kuin liikaa, jos väkerrelmä lopulta pääsee painoon asti), eri kuva-aiheet voisivat istua paremminkin yhteen, kaikenlaiselle paikkailulle on tarvetta ja sävymaailmaakin pitää vielä skarpata, mutta tällä ajattelin mennä eteenpäin tätä suunnitteluvaihetta. Uusia ideoita varmaankin putkahtelee omia aikojaan, nyt kun on jotakin olemassa eikä tarvitse sen kummemmin pinnistellä.

Sitten pitäisi vielä kirjoittaa se kirja.