Nedujen taitto lähti äsken painoon. Ville viimeistelee kannen konttorilla ja lähettää sen samaan osoitteeseen. Sitten vain varmuuskopioidaan tavara - moneen kertaan - ja jännitetään, millainen kirja sieltä painosta putkahtaa ulos.

Varmuuskopioinnin ja koneen järkevän asentamisen merkitys tuli eilen hyvin selväksi, kun tämä työ-pöytäkoneeni kieltäytyi eilen illalla käynnistymästä. Tarkempi tutkiskelu paljasti, että C:-levy, se jolla on käyttöjärjestelmä ja ohjelmat, oli mennyt niin sekaisin, ettei sillä olevaa dataa voinut enää lukea. Formatoinnin ja käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen jälkeen se toimii taas ihan normaalisti. Windows oli jonkun verran ruvennut nikottelemaan jo jonkin aikaa sitten, joten tilanne ei ollut siinä mielessä yllätys. Toivoin kuitenkin koneen jaksavan siihen asti että saan Nirvana-käännöksen valmiiksi, jolloin voisin kaikessa rauhassa asentaa koko homman uusiksi. Kone kuitenkin päätti toisin. Vaikuttaa siltä, että Windows XP:n toiminnallinen uudelleenasennusväli minun käytössäni on noin vuoden. Sitten rupeaa vähitellen tulemaan ongelmia. Tällä kertaa ongelmat muuttuivat pahoiksi ennen kuin tulin tehneeksi niille mitään.

Onneksi olen jo kauan noudattanut tapaa, että käynnistyslevyllä ei tosiaan ole mitään muuta kuin ohjelmat. Kaikki työt, viihdykkeet sun muut ovat muilla levyosioilla ja koneen muilla fyysisillä levyillä (siinä on niitä tällä hetkellä peräti kolme).  Kaikista duuneista otetaan päivittäin varmuuskopiot toiselle fyysiselle levylle (mikä menee sujuvasti työpöydälle sijoitettuihin pikakuvakkeisiin laahaamalla ja pudottamalla) ja vielä aika usein ftp:llä aivan toisiin tiloihin. Näin ollen ainoa odottamattoman levyongelman aiheuttama menetys oli Firefoxin kirjamerkkitiedosto - ja siitäkin löytyi noin kuukaudenikäinen versio kannettavalta tietokoneelta.

Aikaa tietysti kuluu ns. hukkaan, kun joudun asentelemaan kaikki ohjelmistot uudestaan. Onneksi kannettavassa on suunnilleen sama ohjelmistovalikoima, joten pystyin tekemään Nedujen viimeisiä korjauksia silloinkin, kun pöytäkoneen käyttöjärjestelmäasennus oli vielä "odota yli 30 minuuttia" -vaiheessa. Jossakin niistä monista. Niitä on vielä edessä, sillä toistaiseksi koneesta puuttuu vielä mm. suurin osa musiikinteko-ohjelmista. Niiden (asennuksen) aika on sitten, kun kiireelliset työt on tehty.

Mutta tänä iltana kirjan painoonlähtöä voisi juhlistaa vaikkapa pikku drinksulla. Lisää sitten, kun valmis kirja on kourassa.