Kuulin eilen huhun kookkaahkosta suomalaiskustantamosta, joka oli lähettänyt taannoin monivärisen matkakirjan painettavaksi Kiinaan. (Tässä ei ole mitään poikkeuksellista: lähes kaikki suomalaiskustantajat lähettävät lähes kaikki värikkäämmät kirjansa Kiinaan tai johonkin muuhun halpaan maahan säästääkseen painokuluissa.) Matkakirjan päähenkilö oli sattunut piipahtamaan retkillään myös Tiibetissä ja kirjassa maasta kerrottiin aukeaman verran. Kun valmiiksi painettu kirja lopulta palasi Kiinasta, Tiibet-aukeama oli kadonnut.

Oli juttu pelkkää huhua tai ei, selväähän on muutenkin, että Kiinan viranomaisilla on ns. karannut mopo pahasti käsistä Tiibetin tilanteen suhteen. Toivottavasti se tarkoittaa sitä että ote on kirpoamassa ja rautakorko ruostumassa puhki. Ja toivottavasti siitä puolestaan seuraa, että Tiibetiin päästään pystyttämään kunnollista demokratiaa. Kiinan miehitystä edeltävää, miltei yhtä säälimätöntä ja epäoikeudenmukaista teokratiaa tuskin kukaan kaipaakaan.

Cathy.jpgSikäli kuin ehdin pikavilkaista, Cathyn kirjassa on kaikki aukeamat tallella. Kyllä, sekin on painettu Kiinassa, enkä välttämättä ihmettele. Väripainatusten lisäksi kirjan etukannen sisäpuolelle on kiinnitetty tasku täynnä kaikenlaista, eri paperilaaduista lippua ja lappua, jotka tarjoavat pohjamateriaalia kirjan tarinalle. Niitä ei suomennettu, mutta painaahan ne kuitenkin piti.

Ja kyllä, Cathyn kirjassa puhutaan siinäkin Kiinasta, tosin lähinnä eteläisistä maakunnista. Tämä on se Sean Stewartin (ja Jordan Weismanin ynnä kuvittaja Cathy Briggsin) nuortenkirja, jota kääntelin alkusyksystä. Miellyttävä projekti tehdä - kuten Stewartin kirjat yleensäkin. Hänen maaginen realisminsa tuntuu vetoavan minuun. Ehkä meissä on jotain hengenheimolaisuuttakin: Kehän kertojapäähenkilö William "Dead" Kennedy on kyllä vähän samaa hengenheimoa kuin minun omien romaanieni depressioon taipuvaiset, keski-ikäiset tai keski-ikäistyvät kaverit, joissa ei ole mitään erityisen sankarillista, mutta eipä toisaalta sen kummemmin mitään antisankarillistakaan.

Toivottavasti tulee tilaisuus kääntää lisääkin Stewartia. Ja olisi kiva saada käsiin myös Kehän ja
Matkijalinnun "maailmaan" sijoittuva Galveston. Painos tuntuu olevan lopussa. Joistakin nettidivareista kyllä saisi, mutta eivät mokomat tunnu kelpuuttavan ainoaa luottokorttiani, OP:n Visa Electronia. (Se kelpaa nykyään joissakin ulkomaisissakin nettiostoksissa, mutta ei kaikissa - ja missä kelpaa ja missä ei, tuntuu olevan perin sattumanvaraista.)